Mag je klussen als je zwanger bent?

Ben of ken je iemand die zwanger is? Maar was je van plan om te gaan klussen? In deze blog krijg je een antwoord op de vraag: mag je klussen als je zwanger bent?

Waarom klussen tijdens de zwangerschap?

Wanneer je samenwoont met een partner en je wilt graag kinderen, is het niet gek dat er nog veel aan het huis verbouwd moet worden. Zeker op het moment dat de zwangerschapstest positief is, komt er ineens een datum in zicht voor wanneer alles af moet zijn. Als vrouw wil je natuurlijk graag helpen met klussen, maar is dit wel verstandig?

Zwanger en klussen

Vaak wordt gezegd dat zwangere vrouwen beter niet kunnen klussen. Dat is ook waar, alleen zit er een enorm verschil in hoelang je al zwanger bent. In het drie maanden kun je nog een hoop doen, maar in de periode hierna is het al een stuk moeilijk omdat er dan veel beperkingen kunnen ontstaan. Het is wel belangrijk om geen zware dingen te tillen, blessures kunnen namelijk sneller ontstaan bij een zwangerschap. Door de groeiende buik kan een blessure in de rug zeker eerder voorkomen. Daarnaast is rust tijdens een zwangerschap enorm belangrijk, vooral in de latere fases. Zorg daarom ook dat je voldoende rust pakt en niet meehelpt met klussen omdat het af moet. Als je echt mee wilt helpen met klussen is het dus verstandig om dit zo vroeg mogelijk in de zwangerschap te doen, maar til geen zware dingen.

Ademhaling

De ademhaling is eigenlijk altijd belangrijk, maar zeker tijdens een zwangerschap moet je oppassen op de lucht die je inademt. Tijdens het klussen kunnen verschillende stoffen in de lucht komen. Enkele stoffen waar je mee moet oppassen zijn: ammoniak, schoonmaakmiddelen en terpentine. Als je gaat verven, zorg dan dat de verf op waterbasis is samengesteld. Wel kan er gekozen worden voor een mondkapje. Dit lijkt misschien een overdreven keuze, maar je kunt niet in de praktijk niet goed genoeg voorbereid zijn.

Klussen na de zwangerschap

Een mogelijkheid die snel naar voren komt is om pas te gaan klussen na de zwangerschap. Dit is echter vaak helemaal niet ideaal, omdat er ineens veel tijd gaat zitten in de pasgeboren baby. Daarnaast zijn baby’s zeer kwetsbaar voor dit soort stoffen. Je kunt daarom beter wachten tot de baby wat groter is geworden of gaan klussen op het moment dat de baby niet in de buurt is. Het beste kun je de verbouwing al gedaan hebben voordat je zwanger wordt. Een goede planning zorgt ervoor dat de verbouwing op tijd af, zodat jij je tijdens de zwangerschap geen zorgen meer hoeft te maken.

Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *