Hoe maak je een kast? In 5 stappen!

Wil jij graag een kast in elkaar zetten, maar weet je niet goed hoe? In deze blog leggen we je uit hoe je een kast in elkaar kunt zetten zonder hier hulp bij nodig te hebben!

Wat voor soort?

Als eerste is het belangrijk om te bedenken wat voor soort kast je wilt gaan maken. Een kledingkast is bijvoorbeeld weer heel anders dan een kast voor in de woonkamer. Denk goed na wat voor soort kast je wilt maken en vooral ook welk materiaal je gaat gebruiken.

Breng het in kaart

Op het moment dat je weet wat je wilt gaan maken en hier de materialen voor hebt, is het verstandig om een tekening te maken van de kast. Zorg dat de tekening duidelijk is, waardoor er geen verwarring kan bestaan over bepaalde afmetingen. De afstanden zijn enorm belangrijk als je een precieze ruimte in gedachten hebt voor waar het kastje moet komen te staan. Zeker op het moment dat je tegen problemen aanloopt is de tekening nuttig om op terug te vallen. De afmetingen zijn het allerbelangrijkste op de tekening, maar over het algemeen geldt dat hoe overzichtelijker de tekening is, des te beter.

Gebruik een lijst

Als de tekening is gemaakt kun je gaan beginnen. Aan de hand van de tekening kun je precies zien welke materialen je nodig hebt en hoeveel je ervan moet verzamelen. Door een lijst op te stellen hoef je in de bouwmarkt alleen maar jouw lijstje te laten zien, zodat je er thuis niet achter komt dat je te weinig hebt gekocht. Belangrijk is dat je wel de afmetingen hebt opgeschreven, zodat het hout voor jouw op maat gemaakt kan worden. Hierdoor zorg je dat de uiteindelijke grootte overeen komt met de gemaakte tekening.

Bewerken

Als je daadwerkelijk aan de slag kunt gaan is het verstandig om te beginnen met het verbinden van het hout. Hier zijn verschillende manieren voor, zo is een raamwerk maken een veel gebruikte manier die bij klassieke kasten wordt gebruikt. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om een zwaluwstaartverbinding te gebruiken. Dit is voor de houtsoorten die wat massiever zijn vaak een geschiktere optie.

 De afwerking

Op het moment dat je de kast gemaakt hebt is het verstandig om deze netjes af te werken. Het schuren is een goede manier om het hout een stuk gladder te maken. Daarnaast kan lak of olie helpen om de kast een stuk meer glans te geven. Op die manier komt de kast direct een stuk professioneler over, waardoor mensen voorstelt staan als je zegt dat je het zelf gemaakt hebt!

Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *