3 tips voor een kindvriendelijke tuin

kindvriendelijke tuin

Iedere ouder die kinderen heeft en beschikt over een tuin, wil natuurlijk dat de tuin veilig en geschikt is om in te spelen. Het belangrijkste is dat de tuin geschikt is voor kinderen om in te spelen zodat er geen zorgen hoeven te worden gemaakt. In deze blog leggen we uit hoe jij de tuin kindvriendelijker maakt!

1. Veiligheid voorop

De basis voor een kindvriendelijke tuin is natuurlijk dat het veilig is voor een kind om te vertoeven in de tuin. Belangrijk is om bij alle elementen in de tuin na te gaan of het wel veilig en geschikt is voor kinderen. Dit geldt ook voor dingen die niet per sé bedoeld zijn voor kinderen, zoals planten die in de tuin kunnen staan.

Sommige plantensoorten kunnen namelijk giftig zijn waardoor het gevaarlijk is als kinderen hier in de buurt van gaan spelen. Zeker bij kleinere kinderen is dit van toepassing, omdat zij soms zonder na te denken iets in hun mond stoppen. Giftige planten wil je daarom zo ver mogelijk van jonge kinderen houden. Bij het aanleggen van planten is het dus verstandig om te informeren of deze giftig zijn of niet. Ook bij het aanleggen van elementen in de tuin waarmee kinderen kunnen spelen is het verstandig om na te gaan of dit wel veilig is. Een trampoline lijkt bijvoorbeeld een vrij onschuldig speelelement om toe te voegen aan de tuin. Echter kunnen kinderen soms lelijk terecht komen als ze van een trampoline afvallen. Een trampoline waar een net omheen zit is een goed alternatief om de veiligheid van de kinderen te bevorderen.

2. Tuinhuisje

Veel kinderen vinden het heerlijk om een eigen plekje te hebben. Dit geldt zeker ook voor in de tuin. Het aanleggen van een tuinhuisje zorgt ervoor dat ze direct een eigen plekje hebben in de tuin. Dit maakt het uitnodigender om de tuin in te gaan, omdat ze weten dat ze hier een eigen plekje hebben om naartoe te gaan. Verder is een boomhut ook een voorbeeld wat veel kinderen heel leuk vinden om te hebben in een tuin. Bij een boomhut geldt wel dat er aandacht moet zijn voor de veiligheid, omdat dit natuurlijk op hoogte is en daardoor ook risico’s met zich mee kan brengen.

3. Speelmogelijkheden

Een tuin wordt voor een kind aantrekkelijk als er speelmogelijkheden zijn. Er zijn tal van elementen die aan de tuin kunnen worden toegevoegd waardoor kinderen kunnen spelen. Naast een trampoline kun je denken aan schommels, voetbaldoeltjes, een glijbaan, een zandbak, een klimmuur, etcetera. Voordat zomaar wat wordt geplaatst is het nuttig om na te denken wat de kinderen het liefste willen hebben. Hierdoor voorkom je dat er iets wordt aangelegd, wat vervolgens niet of nauwelijk gebruikt wordt. Als er een beperkt budget is, kan er gekeken worden naar alternatieven die goedkoper zijn. Er zijn namelijk ook een hoop kleinere speelelementen te koop. Denk bijvoorbeeld aan mini voetbaldoeltjes. Het belangrijkste is dat kinderen plezier hebben in de tuin en daar is niet per sé een hoop geld voor nodig.

Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *